Platform

Shopware 6 vs. Magento 2 – wat is de beste keuze?

Edwin
Edwin
24/5/2024
Shopware 6 vs. Magento 2 – wat is de beste keuze?

Als we je op deze vraag een eenduidig antwoord wisten, hadden we je ‘m graag gegeven. Maar helaas is de keuze tussen Shopware 6 en Magento 2 niet zo eenvoudig. Kies je namelijk voor de jarenlange ervaring en de berg aan functionaliteiten die Magento te bieden heeft of ga je toch voor het snelgroeiende en zeer gebruiksvriendelijke Shopware? Een belangrijke vraag voor iedereen die een webshop wil starten of overweegt om van e-commerce platform te wisselen. Om jou op weg te helpen, hebben we beide systemen naast elkaar gelegd en aan de hand van 3 pijlers: ervaring en community, gebruiksgemak en functionaliteiten en koppelingen, beoordeeld op sterke en minder sterke punten.     

Magento 2 vs. Shopware 6: Ervaring en community

Magento 2

Magento 2 is in dit verhaal de oude rot in het vak. Het is wereldwijd een van de grootste spelers op het gebied van e-commerce. In Nederland draait ongeveer een vijfde van alle webshops op Magento. Dat het zo’n grote speler is heeft voordelen: de community is enorm groot en je kunt geen probleem bedenken of iemand heeft er al eerder een oplossing voor verzonnen of waarschijnlijk zelfs al een boek over geschreven.

Shopware 6

In vergelijking met Magento is Shopware het nieuwe jongetje in de klas. Ondanks dat Shopware ook al jaren bestaat, begint het nu ook internationaal hard aan de weg te timmeren en wordt de software steeds volwassener. De community mag dan misschien niet zo groot zijn als die van Magento 2, toch lijken gebruikers uiteindelijk wel de support te krijgen die ze zoeken. Een kanttekening die we hierbij kunnen plaatsen: Shopware is snel aan het groeien en de community groeit natuurlijk mee.

Shopware 6 vs. Magento 2: Gebruiksgemak

Shopware 6

Gebruiksgemak is een van de USP’s van Shopware 6. Zowel het opzetten van de shop als het onderhouden ervan is ook zonder uitgebreide kennis van code zeer goed te doen. De e-commerce omgeving van Shopware is zeer flexibel en eenvoudig op te schalen en ze hebben veel slimme manieren gevonden om lastige processen te vertalen naar eenvoudige en gebruiksvriendelijke oplossingen.

Magento 2

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat Magento 2 niet gebruiksvriendelijk is. Zeker voor een systeem met zo veel functionaliteiten is het relatief eenvoudig in gebruik. Wel is het zo dat, zeker wanneer het gaat om complexere processen of functionaliteiten, het aan te raden is om gespecialiseerde developers in te schaken (en dat kost natuurlijk geld). Eigenlijk is hiermee de kracht van Magento, het grote aanbod aan functionaliteiten en mogelijkheden, ook deels hun zwakte: het wordt simpelweg al snel ‘complex’.

Magento 2 vs. Shopware 6: Functionaliteiten en koppelingen

Magento 2

Het aantal functionaliteiten en mogelijkheden voor koppelingen aan andere software is simpelweg indrukwekkend binnen Magento 2. De keuze is natuurlijk fijn, maar het is wel de vraag hoeveel van deze functionaliteiten je daadwerkelijk gaat gebruiken.  

Ecosysteem van magento is gigantisch (plugin and play)

Shopware 6

Shopware 6 is wat we noemen API-based: dit betekent dat je de software eenvoudig koppelt aan software van externe partners en zo je eigen e-commerce landschap creëert. Als het gaat om het aanbod aan functionaliteiten wint Magento 2 het met gemak van Shopware 6. Maar het is dan wel weer zo dat de functionaliteiten van Shopware zeer flexibel en gebruiksvriendelijk zijn en met name op het gebied van marketing en contentbeheer interessante mogelijkheden bieden.

Goed nieuws tussendoor: Zowel Magento 2 als Shopware 6 kunnen met behulp van een plug-in gemakkelijk gekoppeld worden aan de klantenservice-software van Belco. Alle klantgegevens vanuit de webshop worden dan automatisch ingeladen en je krijgt direct inzichtelijk wat de klant besteld heeft en wanneer.

Shopware heeft API-frist approach, dat biedt veel mogelijkheden.

En wat is nu uiteindelijk de beste keuze?

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar een echte winnaar kunnen we niet aanwijzen. Shopware 6 en Magento 2 zijn beide zeer complete en unieke e-commerce platforms. De beste keuze voor jou hangt vooral af van je wensen en doelstellingen met je webshop en welke voor- en nadelen van beide partijen voor jou het zwaarst wegen. Succes met kiezen! 

Wat kies jij? Magento of toch Shopware?