Onze collega's

Startup Weekend Groningen 2022 - Wij waren erbij!

Reinoud
Reinoud
24/5/2024
Startup Weekend Groningen 2022 - Wij waren erbij!
Ik (Marcel) ging naar het Startup Weekend in Groningen, samen met mijn collega Reinoud, van 29 april tot en met 1 mei. In dit weekend is het de bedoeling om in slechts 54 uur een startup van idee tot basisproduct te maken. Alle ingrediënten om je uit je comfortzone te halen!

Voorbereidingen


Ik ben bezig met een keuzedeel die Future Proof heet. In dit keuzedeel leren we hoe we een eigen bedrijf kunnen beginnen. Ik leerde het startup weekend van een gastspreker. Die vertelde hoe leuk en leerzaam het startup weekend was geweest. Ik deed onderzoek naar startup weekend en sprak er met Edwin over. Edwin had ook aan startup weekend meegedaan en was meerdere keren coach geweest. Met dit gegeven besloot ik te gaan kijken hoe ik dit event kon bijwonen. Ik vroeg Reinoud of hij mee wilde doen en hij zei ja. Belco wilde het evenement wel sponsoren, dus kregen we er kaartjes voor.

Helaas was er geen slaapgelegenheid bij het evenement, dus vroeg ik mijn ouders of we de camper dat weekend mee mochten nemen. Gelukkig was dat geen probleem en we boekten een camping waar we de nacht konden doorbrengen.

Camper op zijn stekkie!

Dag 1, vrijdag 29 april


Vrijdag stapte ik in mijn camper, deed er diesel in, en reed naar Reinoud. Reinoud pakte ook zijn spullen bij elkaar en we vertrokken. We maakten een kleine stop om even uit te stappen en de benen te strekken. Terwijl we stopten ontmoetten we 2 studenten die bezig waren met een opdracht voor hun studentenvereniging. Ze moesten van Scheveningen naar Groningen liften. Ik ben geen slecht mens dus bood ik ze een lift in de camper aan.

We kwamen rond 16:30 bij de camping aan en checkten in. We kregen een plekje om te kamperen en haalden onze fietsen eraf. Daarna gingen we naar de Euroborg, waar de presentaties van het startup weekend plaatsvonden. Er was daar eten, mmm italiaans ;) Daarna luisterden we naar een presentatie over startup weekend en wat het is.

Het idee was dat je aan het eind van deze presentatie in 1 minuut je startup idee zou pitchen. Ze bleven hier op aandringen, ook al denk je dat je een slecht idee hebt. Uiteindelijk pitchte ik mijn idee ook, maar helaas vond men het geen goed genoeg idee om ermee door te gaan.

Alle ideeën op een rijtje!


Na het uitdelen van alle pitches kon iedereen op 3 verschillende pitches stemmen. De 10 pitches met de meeste stemmen zouden dan gekozen worden. Deze 10 mensen zouden dan een team vormen met de andere mensen die er waren. Reinoud en ik liepen rond en vonden geen van de pitches helemaal bij ons passen. Uiteindelijk moesten we uit 2 teams kiezen om mee te doen. We kozen Ashtronauts.

Ashtronauten in een notendop is een idee om een symbolisch stukje as van een gecremeerde persoon de ruimte in te sturen, zodat je kunt zeggen dat iemand een ster aan de hemel geworden is. We hebben tot middernacht gewerkt en haasten ons toen naar de camping naar onze camper.

Mockup van de website


Dag 2, vrijdag 30 april


We moesten weer vroeg op, ook al hadden we niet veel geslapen. We hadden om 9 uur afgesproken, dus maakten we ons snel klaar en fietsten naar de Euroborg. Daar aangekomen stond er een heerlijk ontbijt op ons te wachten. We konden kiezen uit croissants, kwark, fruit, harde broodjes, enz. Daarna gingen we met ons team aan de slag. We hebben veel werk te verzetten om dit snel van de grond te krijgen.

We deden wat marktonderzoek om te zien of er vraag is naar dit idee en het antwoord is ja. We ontdekten echter dat deze diensten al vrij duur zijn en dat mensen er misschien geen gebruik van willen maken. Maar toch maakten we samen met een andere teamgenoot enkele ontwerpen voor de website. De tijd vloog en toen konden we weer eten, heerlijk Surinaams eten deze keer, met kipsaté, rijst en rendang. 

We namen 's avonds snel het plan voor de volgende dag door en Reinoud en ik gingen naar andere teams kijken. We hadden een gezellige avond. Toen was het ook snel middernacht en sloot de Euroborg. We gingen terug naar de camper.

Een biertje na het harde werken!

Dag 3, zondag 31 mei


De wekker ging weer om 8 uur af, net als de vorige nacht. Het was weer koud, en ik kreeg geen goede nachtrust. We checkten uit bij de camping en gingen naar de Euroborg. Daar bespraken we wat we moesten doen. We moesten de presentatie voor onze laatste toonhoogte afmaken. Dat was het wel zo'n beetje. Jammer genoeg moesten we vroeger vertrekken dan we wilden.

We vertrokken vroeg omdat ik behoorlijk ziek was en nog naar huis moest rijden. We dachten ook dat het veiliger voor me zou zijn om te rijden als ik me niet goed voelde. Jammer genoeg wonnen we geen prijzen.

Mijn bevindingen

Ik vond mijn ervaring bij Startup Weekend erg leuk. De organisatoren deden goed werk en het was erg leuk. Volgend jaar zou ik zeker weer meedoen, maar ik zou wel proberen een andere verblijfplaats te vinden. Slapen in de camper was niet comfortabel voor me, dus ik zou zo nodig elke avond het openbaar vervoer naar huis nemen. Ik leerde veel tijdens het weekend en leerde veel mensen kennen. Het ging heel snel voorbij. 

Dit is een geweldige kans voor iedereen die zijn eigen bedrijf wil beginnen of een idee voor een product heeft. Dit is een kans om je idee in werkelijkheid om te zetten. Je zult veel plezier beleven aan het bedenken van een concept en het omzetten in een product. Het is ook een goede kans om eens iets anders mee te maken dan wat je gewoonlijk op school doet. De volgende keer zou ik misschien kiezen voor iets fysieks in plaats van iets digitaals of dienstverlenends. See you next time!